Rok 2024

Žižkonoce

Žižkonoce

Slepička znovu poztrácela po Žižkově svá vajíčka. Ta jsou rozeseta na sedmi místech po celé čtvrti...

Tak začíná příběh, který doprovází velikonoční bojovku pro celou rodinu, kterou již tradičně pořádá Kulturní centrum Vozovna ve spolupráci s dalšími organizacemi z Prahy 3. Naše farnost se zapojila již po třetí. Děkujeme všem organizátorům i účastníkům.


Sederová večeře pro dětí

Sederová večeře

V sobotu 16. 3. jsme ve škole sester salesiánek Karlíně prožili společně večeři podle židovské tradice. Tento zážitek nám pomohl lépe se poznat, ale také lépe poznat Ježíše a jeho dobu. Děkujeme za přípravu i za účast.


Křížová cesta vedená dětmi

Křížová cesta vedená dětmi

Ve středu 13. 3. si děti, které chodí na náboženství, pro nás připravily křížovou cestu. Dkujeme jim i katechetům za přípravu.


Misijní koláč

Misijní koláč

V neděli 10. 3. děti prodávali misijní koláče, které připravily při náboženství. Děkujeme Vybralo se 6763,- Kč. Tato částka byla odeslána na účet papežských misijních děl. Děkujeme všem, kteří pekli, zdobili, nabízeli, konzumovali, uklízeli a finančně přispěli.

Po mši svaté jsme popřáli otci Stefanovi. Děkujeme mu za jeho službu.


Ekumenická bohoslužba

Ekumenická bohoslužba

Po roce jsme se sešli ke společné modlitbě a popovídání s bratry a sestrami z farního sboru Českobratrské církve evangelické. Tentokrát jsme se setkali v modlitebně na Jarově.


Farní odpoledne pro děti

Bruslení

Sobotní odpoledne 13. ledna patřilo dětem a rodinám z farnosti, společně s farností Karlínskou. Vydali jsme se na kluziště na Letné, pak si dali svačinu na faře v Karlíně, ohřáli se u krbu a pustili si film Malý pán. Bylo to moc pěkné odpoledne a děti byly i z filmu nadšené. Závěrečné poselství: Je důležité mít kamarády!


Vánoční koncert

Koncert

Již tradičně jsme zahájili nový rok poslechem České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. I tentokrát nám posílený sbor kostela sv. Vojtěcha dopřál pěkný novoroční zážitek. Děkujeme všem zpěvákům i hudebníkům.

 

 

 

Nedělní stránka

Rok 2024

 
16. týden 4. neděle velikonoční
15. týden 3. neděle velikonoční
14. týden 2. neděle velikonoční
13. týden Zmrtvýchvstání Páně
12. týden Květná neděle
11. týden 5. neděle postní
10. týden 4. neděle postní
9. týden 3. neděle postní
8. týden 2. neděle postní
7. týden 1. neděle postní
6. týden 6. neděle v mezidobí
5. týden 5. neděle v mezidobí
4. týden 4. neděle v mezidobí
3. týden 3. neděle v mezidobí
2. týden 2. neděle v mezidobí
1. týden Svátek Křtu Páně

Rok 2023

 
53. týden Svátek Svaté rodiny
52. týden 4. neděle adventní
51. týden 3. neděle adventní
50. týden 2. neděle adventní
49. týden 1. neděle adventní
48. týden Slavnost Ježíše Krista Krále

Starší čísla Nedělní stránky jsou uložena v archivu farnosti Karlín.

 

Rok 2022

Oslava svatého Martina

Svatý Martin

I v letošním roce přijel ke kostelu svatý Martin. Na jeho návštěvu se přišly podívat desítky dětí v lampionovém průvodu, který vyšel od KC Vozovna. Po shlédnutí představení inspirovaného legendou o svatém Martinu, se mohli všichni zahřát teplým punčem.


Sbírka na Ukrajinu

Sbírka na Ukrajinu

V neděli 23. října proběhla sbírka trvanlivého jídla, hygienických potřeb a oblečení pro Ukrajinu. Sebrané věci byli odvezeny přímo k potřebným na Ukrajinu.

Děkujeme všem za podporu.


Posvícení u sv. Vojtěcha

Posvícení

S podzimem přichází i oslava výročí posvěcení našeho kostela, které jsme oslavili při nedělní mši svaté 25. září a následně při společném posezení venku.


Zakončení školního roku

Konec školy

Poslední červnovou středu se děti z náboženství, jejich rodiče a katecheté společně rozloučili se školním rokem. Odpoledne zahájily děti na discgolfu, po mši svaté katecheté rozdali vysvědčení a pak už nic nebránilo posezení u ohně a opékání přinesených dobrot.


První svaté přijímání dětí

1. svaté přijímání

V neděli 26. června 2022 přijaly tři děti z našeho farního společenství poprvé Krista v eucharistii. Po mši svaté jsme tuto událost společně s jejich rodinami a přáteli oslavili.


Společné setkání spojené s oslavou narozenin

Oslava

Využili jsme teplých dnů ke společnému setkání farnosti před prázdninami. Nedělní odpoledne jsme strávili při oslavách kulatých narozenin několika farníků. Odpoledne i večer nás provázela hudba a seznámili jsme se i s netradičními způsoby otevírání láhví.


Noc kostelů

Noc kostelů

Stejně jako v minulých letech se i náš kostel účastnil tradiční noci kostelů. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program, jak v kostele, tak na zahradě. Na své si přišly i děti.
Děkujieme všem za návštěvu a farníkům za organizaci.

Žižkonoce

Žižkonoce

KC Vozovna zorganizovalo v neděli 17. dubna 2022 velikonoční hru po Žižkově. Děti s rodiči procházeli jednotlivými zastaveními rozmístěnými po Žižkově, na kterých plnili úkoly a sbírali různobarevné pentle na pomlázku.

Do organizace hry se zapojila i farnost sv. Vojtěcha. U našeho stánku na Ohradě měly děti za úkol ozdobit kraslici. Vzhledem k tomu, že se hry účastilo cca 120 dětí, vajíčka vyfukovala celá farnost - děkujeme.

I díky počasí a dobré organizaci ze strany KC se hra vydařila. Fotogalerie je ke shlednutí na odkazu https://www.facebook.com/atriumzizkov/posts/5169893396366577.


Misijní koláč

Misijní koláč

V neděli 3. dubna prodávali po mši svaté děti misijní koláč. Celkem se utržilo 7 693 Kč. Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě, i všem kteří nakupovali. Vybrané finanční prostředky byly odeslány na účet Papežských misijních děl.


Křížová cesta vedená dětmi

Křížová cesta

Na sobotu 2. dubna si připravili děti křížovou cestu, kterou provedli i nás dospělé. Texty křížové cesty publikovala Papežská misjní díla a byly zaměřeny zvláště na děti v misijních zemích. Děkujeme všem, kteří pomáhali a zvláště dětem, které se aktivně zapojily.


Vánoční koncert

Sbor

V neděli 9. ledna 2022 rozezněly tóny České mše vánoční Jakuba Jana Ryby kostel sv. Vojtěcha Na Balkáně. Děkujeme především sboru za krásný zážitek, ale i všem kteří si přišli koncert poslechnout.

 

nabalkane 0189

Kontakty


Kostel sv. Vojtěcha

Římskokatolická kvazifarnost Praha-Na Balkáně
Na Balkáně
Praha 3
130 00
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

na mapě jsme zde

 

P. Stefano Pasquero

tel.: 777 274 017

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

P. Marek Mikuláštík

tel.: 703 459 184

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Duchovní správa

Římskokatolická farnost u kostela sv. Cyrila a Metoděje Praha-Karlín
Křižíkova 57
Praha 8 – Karlín
186 00
tel: 777 274 017
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Jak se k nám dostanete?

Tramvají do stanice "Chmelnice" (dvě zastávky před konečnou "Spojovací"). Po vystoupení při příjezdu z centra pokračujte vlevo do kopečka ulicí "Šikmá". Na konci ulice odbočte vpravo do ulice Na Balkáně. Pokračujte asi 150 m. Vlevo v zahrádce je budova kaple. Na čelní stěně je hliníkový kříž.

 

Rok 2023

Adventní a vánoční bohoslužby

Advent a Vánoce

V Adventě jsme již tradičně prožili středeční bohoslužby v ranních hodinách se zpěvy rorátů. Děkujeme za přípravu kostela i zatopení a připravenou snídani.

Na Štědrý den provedl místní sbor Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Děkujeme i zpěvákům a hudebníkům za pěkný zážitek.


Návštěva generálního vikáře P. Balíka

P. Balík

V neděli 26. listopadu nás ve farnosti navštívil generální vikář P. Jan Balík, který celebroval mši svatou. Po ní jsme strávili společné chvíle při kávě.


Farní brigáda a oslava svátku sv. Martina

Svátek sv. Martina

V sobotu 11. listopadu jsme se setkali na seznamovacím odpoledni, které bylo naplněno trochou práce, povídáním a zpěvem. Po mši svaté přišly v lampionovém průvodu děti z KC Vozovna a společně s námi shlédli divadlo, které nám představilo příběh svatého Martina.


Poslední rozloučení s otcem Miroslavem Cúthem

Rozloučení s P. Cúthem

V úterý 7. listopadu 2023 jsme se rozloučili s P. Miroslavem Cúthem a doprovodili ho na jeho cestě do Božího náručí. Bohoslužbu v karlínském kostele sloužil apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, který s otcem Miroslavem trávil mnoho posledních chvil. Spolu s ním se bohoslužby účastnili příbuzní, kněží, farníci i přátelé. Tělo otce Miroslava bylo uloženo do hrobu v Praze Vinoři.

Budeme si ho pamatovat jako člověka modlitby a hluboké víry, který byl vždy připraven pomoci druhému.

.2010 2010 2013 20192019


Arcidiecézní pouť prvokomunikantů

Pouť prvokomunikantů

V sobotu 21. října 2023 uspořádalo Pastorační středisko v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha za účasti Mons. Jana Graubnera arcidiecézní pouť prvokomunikantů. Pro děti bylo připraveno deset stanovišť rozmístěných po katedrále se společným tématem poděkování. Od 11 hodin sloužil Mons. J. Graubner mši svatou. Celá katedrála byla na dopoledne vyhrazena pouze dětem, které se s ní mohli blíže seznámit. Pro všechny to byl velký zážitek.

Programu se účastnili i některé děti z naší farnosti s katechetkami Pavlou a Lenkou. Všichni si setkání pochvalovali.


Posvícení

Posvícení

V neděli 24. září 2023 jsme si při mši svaté a následném setkání u kávy připomněli 84. výročí posvěcení našeho kostela. Objekt bývalé orlovny byl v roce 1939 přeměněn na provizorní kapli sv. Vojtěcha. Od té doby prošlo kostelem mnoho lidí, kteří zde vytvořili rodinné společenství.

Při ranní mši svaté v karlínském kostele uvedl generální vikář P. Jan Balík do funkcí naše nové kněze. Vyprošujme jim požehnání.


Zažít město jinak

Zažít město jinak

Naše farnost se v sobotu 16. září 2023 zapojila do celorepublikového festivalu Zažít město jinak. V rámci celodenního programu pořádaného KC Vozovna připravily naše farnice výtvarnou dílnu pro děti s výrobou knížecí koruny pro sv. Ludmilu, jejíž svátek jsme si připomněli. Děkujeme za přípravu i za účast.


Přivítání nových kněží a požehnání houpačky

Přivítání a houpačka

První zářijovou neděli jsme ve farnosti přivítali kněze z Fraternity sv. Karla Boromejského, kteří se ujali naší farnosti. Děkujeme jim za ochotu tuto službu přijmout.

Po mši svaté P. Křišťan SDB požehnal novou houpačku pro děti. I jemu děkujeme za službu, kterou mezi námi vykonával v posledních letech, zvláště v době nemoci P. Cútha.


Poděkování P. Cúthovi

Poděkování P. Cúth

Při nedělní bohoslužbě 27. srpna 2023 jsme poděkovali P. Miroslavu Cúthovi za jeho dlouholetou obětavou službu v našem kostele a popřáli mu hodně sil. Za téměř 28 let, po které mezi námi působil, udělal pro naše společenství mnoho dobrého.


Oslava kulatého výročí

60tiny

Náš milý jáhen oslavil před prázdninami kulaté výročí. Přišla mu popřát nejen rodina, ale celá farnost.

Děkujeme mu za obětavou službu a přejeme hodně zdraví a sil do dalších let.


Noc kostelů

Noc kostelů

Stejně jako v minulých letech jsme se zapojili do noci kostelů. Ta letošní byla zaměřena v duchu verše z knihy moudrosti: "Po světle dne totiž nastupuje noc, kdežto žádné zlo nepřemůže moudrost." (Mdr 7, 30).

V rámci programu byla představen historie kostela, která sice nesahá do středověku, přesto však přináší některé zajímavé momenty. Večer provázely tóny smyčcového kvarteta, které vystřídal farní sbor. Pro zájemce byla připravena ochutnávka mešních vín a balkánských specialit.


Pouť

Žižkonoce

V neděli 23. dubna jsme společně oslavili svátek svatého Vojtěcha. Ústředním bodem oslavy byla nedělní mše svatá, po které následovalo setkání společenství při přinesených dobrotách. Ani drobné přeháňky nepokazily radost ze setkání.


Žižkonoce

Žižkonoce

I v tomto roce jsme se podíleli na zajištění Velikonoční hry pro celou rodinu, kterou o Velikonoční neděli pořádalo Kulturní centrum Vozovna ve spolupráci s dalšími organizacemi na Praze 3.

Děti měly za úkol posbírat vajíčka, která na Žižkově poztrácela slepička. Barevná vajíčka dostaly na jednotlivých stanovištích po splnění různých úkolů. U nás měly za úkol ozdobit buď skutečnou nebo papírovou kraslici.


Postní adorace

Postní adorace

V době covidu jsme zahájili tradici adorace rodin, která dala prostor strávit jednotlivým rodinám společně půlhodinku před vystavenou Eucharistií. Po loňské pauze jsme tuto možnost setkání s Kristem v modlitbě obnovili. Výstav byl zahájen po misijním koláči a ukončen po jednadvacáté hodině. Jedna půlhodina byla vymezena i adoraci dětí, které naplnily čas před Eucharistií mimo jiné i kreslením obrázků. Věříme, že tento čas přinese bohaté ovoce pro rodiny i pro celou farnost


Misijní koláč

Misijní koláč

Po nedělní mši svaté 26. 3. děti prodávali misijní koláče. Vybrané finanční prostředky ve výši 8834 Kč byly odeslány Salesiánské asociaci Dona Boska na podporu vzělávání chudých dětí na severovýchodě Indie. Děkujeme všem za vaši štědrost.


Povídání o Indii a práci SADBA

Indie

V neděli 12. března 2023 v podvečer mezi nás přišel P. Alois Křišťan, SDB. Přiblížil nám práci Salesiánské asociace Dona Boska, která vysílá dobrovolníky do řady zemí, kde poskytují dětem a mladým lidem pomoc při smysluplném využití volného času a vzdělání. Působí hlavně v salesiánských střediscích či školách. Jednou z těchto oblastí je severovýchodní část Indie, kterou otec Alois s dalšími pracovníky Sadba navštívil, a na kterou bylo povídání zaměřeno.


Ekumenická bohoslužba

Ekumenická bohoslužba

Ve středu 18. ledna. začal týden modliteb za jednotu křesťanů. Večerní bohoslužbu jsme prožili společně s farním sborem Českobratrské církve evangelické v Praze 3 - Jarově. Děkujeme za společné v modlitbě strávené chvíle.


Vánoční koncert

Vánoční koncert

Sbor kostela sv.Vojtěcha zahájil opět nový rok Českou mší vánoční od Jakuba Jana Ryby. Děkujeme místním i hostujícím hudebníkům a také hojným návštěvníkům, kteří si přišli koncert poslechnout.